Silverfisk – vanlig men ovälkommen
Silverfisken är en av de vanligaste insekterna i svenska hem, den är ofarlig men kan i vissa fall orsaka materiell skada. Det kan därför vara bra att veta hur ett hem görs så pass ogästvänligt som möjligt för silverfisken.
Silverfisk kan komma in i ett hem på olika sätt, det vanligaste är att de kommer in med olika varor och andra saker som tas in i hemmet. Då den mest förekommande sortens silverfisk ofta ses i badrummet är det ett vanligt missförstånd att de kommer in genom avloppet. Det är betydligt mer troligt att de kommer in på andra sätt, i äldre hus som inte är lika täta som nybyggda hus kan det hända att silverfisken tar sig in genom att klättra på utsidan av avloppsröret. Anledningen till att silverfisken ofta hittas i badrummet är att den trivs i mörka och fuktiga miljöer.
En ny sorts silverfisk
På senare år har även en ny sorts silverfisk påträffats i Sverige, den så kallade långsprötade silverfisken. Den är större och kan enkelt identifieras då den har längre och kraftigare spröt än den vanliga silverfisken. Den långsprötade silverfisken särskiljer sig ytterligare då den trivs i torra miljöer och ofta upptäcks i andra utrymmen än just badrummet. Den är även vanligt förekommande i nybyggen där väggar och vrår innehåller klister och tapetrester som är ideal föda för silverfisken.
Så blir du av med krypen
Det kan vara svårt att bli av med silverfisk då de ofta lever i två till fyra år och kan lägga så mycket som 60 ägg åt gången. Med hjälp av några enkla tips kan hemmet göras så ogästvänligt som möjligt för silverfisken. Först och främst är det viktigt att hålla hemmet rent och torrt, silverfisken lever främst på stärkelse som finns i damm, textilier, papper och hudavlagringar. Minskas silverfiskens källor till föda kommer även antalet silverfiskar minska. Ett annat vanligt knep är att minska antalet mörka skrymslen och vrår där silverfisken trivs, exempelvis genom att täta sprickor och lister. Sist men inte minst så skyr silverfisken både ättika och rödcederolja, genom att spraya lister, skrymslen och mattkanter fås silverfisken på flykt. Skulle dessa metoder komma till korta finns det även fällor och kemiska insektsmedel att tillgå.