Renovera husfasaden med blästring
Planerar du att sätta igång med en renovering av husfasaden när du ändå bara är hemma i karantän? Då ska du börja med att blästra innan du gör något annat – här är några fler användbara tips.
När du planerar att renovera husets fasad kan du hitta din blästerutrustning här och köpa hem allt du behöver innan du sätter igång. För du vet väl att en husfasad behöver blästras innan du sätter igång med renoveringen? Det är för att jämna till ytan du ska arbeta på och för att få bort all smuts som fasade dragit åt sig med åren. Du kan dock inte blästra på trähus utan att riskera att skada träet, därför är blästring med sand och vatten förbehållen till hem med puts och färg – och själva blästringen görs är att skapa ett bra underlag för att måla nytt.
Blästring ger fasaden nytt liv
Kanske har du sätt när klotter saneras och då noterat hur klotterfärgen glider av väggen? Detta görs med hjälp av blästring eftersom det är det mest effektiva sättet att få bort ovälkommen ditmålad och fult klotter. Men det är inte alla hus som klarar av den typen av hantering då de riskeras att skadas, till exempel gamla hus såsom de i Stockholms Gamla stan kan inte blästras utan att bli skadade av det. Däremot ska man inte vara rädd för att blästra äldre hus då resultatet, om du är försiktig, kan bli riktigt bra. Till exempel kan du få fram husets originalfärg genom att blästra försiktigt och sedan måla om i samma ton. Några saker du ska tänka på innan du börjar blästra är följande:
- Har du rätt utrustning?
- Vilken typ av material är fasaden byggd i?
- Vet du hur du blästrar på rätt sätt?
Om du inte känner att du kan besvara dessa tre frågor på ett korrekt vis kan det vara bra att kontakta en expert eller ta hjälp av någon i din närhet som har bättre koll. Om du blästrar för hårt riskerar du att skada din fasad, och det vill du såklart inte. Börja därför alltid att prova utrustningen och testa hur allt känns innan du ger dig på projektet helhjärtat.